Geotekniska undersökningar för grundläggning av ackumulatortank
Bakgrundsinformation
Kund: Luleå Energi
Uppdrag: Energilager — Fjärrvärme ackumulatortank
Plats: Aronstorp
Tid: Uppdraget påbörjades 4/2019 och slutfördes 8/2020
Invigningsdag för projektet: Mitten av juni 2022
Mittas uppdragsledare: Anton Laitila
Mittas del i projektet
- Geoteknisk och geofysisk undersökning
- Geotekniska beräkningar för dimensionering
- Riskanalys
- Grundbottenbesiktning
- Packningskontroller
Intresserad av Mittas tjänster inom geoteknik?
Läs mer och ta kontakt!
Projektets mål, innehåll och utförande
Målet var att stödja Luleå Energis ambition om fossilfri fjärrvärmeproduktion till 2030, med ett energilager som även säkerställer stabila leveranser av fjärrvärme och förbereder nätet för att ta emot nya restenergikällor.
Energilagret består av en ackumulatortank på 30 000 kubikmeter vatten som lagrar överskottsvärme och säkerställer kontinuerlig fjärrvärmeleverans vid driftstörningar.
Geotekniskt uppdrag för grundläggning av ackumulatortank
Mittas geotekniska tjänster omfattade undersökningar och beräkningar för att säkerställa en säker och effektiv grundläggning av ackumulatortanken. Arbetet genomfördes i flera faser, där inledande undersökningar gav en översikt av jordförhållandena för val av placering av byggnaden i området. De kompletterande geotekniska och geofysiska undersökningar optimerade grundläggningsmetoden.
I nästa fas analyserades och utvärderades olika grundläggningsalternativ, med särskilt fokus på att säkerställa långsiktig stabilitet och kostnadseffektivitet. Genom detaljerade beräkningar och riskanalyser identifierades den optimala lösningen utifrån platsens geotekniska förutsättningar. Fokus låg därefter på dimensionering av fundamentet och utformning av bygghandlingar.
Under byggskedet ansvarade Mitta för den geotekniska markkontrollen, vilket inkluderade schakt- och grundbottenbesiktningar, kontroll av schaktslänter, grundvattennivåer samt packningskontroller.
Arbetet innefattade djupa schakter under grundvattenytan, vilket ställde krav på säkerhet och kvalitativa fyllningsmaterial.
Genom noggrann verifiering och uppföljning optimerades grundläggningsmetoderna, vilket bidrog till ett hållbart och kvalitativt genomfört projekt.
Geotekniska utmaningar och hantering
Byggnaden är över 40 meter hög, vilket genererar extrema grundtryck. . Inledande analyser pekade mot en specifik lösning, men genom omfattande undersökningar och jämförelser kunde en mer optimerad metod identifieras, anpassad till platsens geotekniska förhållanden. Denna anpassning säkerställde inte bara en stabil och hållbar grundläggning, utan innebar även kostnadsbesparingar på cirka 10 miljoner kronor.


